Изкуството на „действието без действие“

„Не се бори със себе си, отпусни се.

Не се опитвай да изградиш около себе си скеле от характер, от морал. Не се дисциплинирай твърде много, в противен случай самата ти дисциплина ще се превърне в окови.

Не се ограждай в затвор. Остани отпуснат като водата, а не втвърден като леда.

Бъди подвижен и плавен; върви натам, където те поведе природата. Не се съпротивлявай, не се опитвай да налагаш нищо върху себе си, върху своята същност.“ – Ошо

У-уей е даоистки принцип, който означава „без-действие“ или „действие без действие„. Това е философия, която гласи, че най-добрият начин да се справиш със ситуация, особено с конфликт, е да не действаш изобщо, да не да търсиш никакво решение, а просто да оставиш нещата да текат.

У-уей не ни дава извинение да наблюдаваме живота отстрани и да критикуваме действията на другите. Вместо това, състоянието У-уей описва вдъхновеното действие на човек, изпълнен с жизнена енергия, посветил своите действия на една цел, поддържаща Единността. Той не хаби енергията си и действа само в правилния момент с дълбока прозорливост, сякаш получава невидима подкрепа.

Повечето от нас намират тази философия за странна. Живеем в общество, което непрекъснато ни кара да правим обратното. Всъщност живеем в живот, пълен с неща, които трябва да правим, чувстваме и мислим. И когато не правим нищо, ние се чувстваме странно, чувстваме се така, сякаш си губим времето. И все пак, дали е възможно именно без-действието да е ключът към живот без стрес и компасът, показващ вярната посока?

Философът Лао Дзъ вярва, че ако някой иска да завладее света и да го манипулира, е обречен на неуспех, тъй като светът е свещен кораб, който не трябва да бъде манипулиран, а ако някой иска да го присвои, ще го изгуби. В това се състои и философията на У-уей, според която най-добрият начин, по който можем да изживеем живота си, е чрез хармонизиране с потока на природата и космоса. Това е основната идея на У-уей: да оставим нещата да се случват по естествен път и да се адаптираме към тях.

„Дао е вечно бездейно, но няма нищо ненаправено от него.“ – Лао Дзъ

У-уей предлага прост начин на живот – в мир и хармония. Тази простота означава да не се привързваме към амбициите и желанията, тъй като те са основните източници на хаос и страдание.

Простотата също така ни помага да живеем по-спокойно. Това е невъзможно, когато се съсредоточим върху постигането на велики неща. Целта е да оценим това, което сме и това, което имаме, вместо да се оплакваме от това, което не сме или нямаме.

По същия начин У-уей твърди, че простотата ни помага да приемаме нещата такива, каквито са, да не се противим на хода на събитията, нито да се опитваме да ги контролираме на всяка цена. Това са ценности и нагласи, които противоречат на западния манталитет, но които култивират по-голямо емоционално равновесие.

У-уей насочва вниманието и към факта, че крайностите са основният източник на проблеми. Противно на това, което мнозина мислят, това не са провалите, а крайностите, които ни карат да се чувстваме по-стресирани. Ето защо практическите елементи на даоистката концепция се концентрират главно върху четири точки:

  • Приемете факта, че създавате проблеми. Проблемите не възникват от нищо. Те са създадени от нашите действия и от нашия ум.
  • Не правете усилия за разрешаване на проблемите. Не ги поставяйте в ума си, не търсете изходи от тях. Идеята е да ги оставим да се решават и да не ги приемаме сериозно.
  • Научете се да оценявате естествения поток. Това означава да се възприеме отношение на бездействие в условията на обстоятелства, без да мислите, че непременно трябва да се намесите.
  • Нека мислите текат. Не се опитвайте да им давате определена посока или фокус. Просто им позволете да следват своя курс.

Изчакайте и разберете

Един от принципите на У-уей е да се научим да чакаме, за да разберем. Той се основава на идеята, че енергията трябва да бъде запазена за действия, без каквито и да било средства. Хората, които чакат точния момент, знаят как да действат с голяма предпазливост, но с много повече енергия, тъй като не са я изгубили в незначителни действия.

Освен това, този, който знае да чака, за да разбере, може да разреши всяка ситуация с голяма лекота, без никакви усилия. Това не означава небрежност или пасивност, а по-скоро хармония с естествения поток на събитията. Трябва да подчертаем, че нищо не остава непроменено. Всъщност е точно обратното. Това, което съществува, постоянно се променя, със или без индивидуални действия.

 „Можете да използвате аналогията за артиста или занаятчията. Изкусният дърводелец, изкусният плувец… те не размишляват и не разсъждават за това какви действия да предприемат; техните умения до такава степен са станали част от тях, че просто действат инстинктивно и спонтанно, без да знаят защо, и постигат успех”.

Джуандзъ , „Основни писания” 

В заключение, идеята на даоистката концепция е да не се съпротивляваме на събитията. Съпротивлението създава отрицателна сила, която вместо да ни помогне да се запазим, ни подтиква да се нараним в борбата.

Целта е да позволим всичко да се случва естествено, без да се съпротивляваме.

източник: https://psychology.framar.bg/ , themindunleashed.com, exploringyourmind.com

 

Хареса ли ти този текст?
[Общо: 1 Средно: 5]
Сподели този пост с приятели
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Може би ще искаш да прочетеш и това:

Всичко, което има власт над теб, е тук, за да те научи как да си взимаш силата обратно

Всичко, което има власт над теб, е тук, за да те научи как да си взимаш силата обратно

Всичко, което те дразни е тук, за да те научи на търпение. Всеки, който те изоставя е тук, за да…
За самотата и ...

За самотата и ...

Тези дни толкова много хора търсят партньор, сродна душа, своята „друга половинка“. Те се чувстват непълни, „единични“ без онзи „специален…
Останете присъстващи

Останете присъстващи

Оставете хората да минават през каквото трябва да минат в момента! Те са уморени и искат да си починат. Изтощени…