Неизследваните мисли и тяхното влияние в живота ни

Нашите мисли или чувства с „негативен“ оттенък са следствие на неразбирането ни за това, което се случва в момента.

В нас се пораждат очаквания и надежди, а предразсъдъците и миналият ни опит сякаш ги потвърждават. Това ще се повтаря, докато не започнете да изследвате истинността на вашите мисли, в момента, сега, без да намесвате миналото или бъдещето. Изследвайте истинността на мислите си, а след това може да ги замените с по-близки до реалността. Да започнем с „проблемите“, които смятате, че никога няма да се разрешат и най-вероятното чувство, което те ще предизвикат във вас, е отчаянието.

Стоп!

Осъзнайте в този момент, в който четете тези редове, къде са проблемите ви. Осъзнавате ли, че точно сега, в този момент, проблеми няма? Те са само ваши умствени постановки свързани е бъдещето. Отслабнете хватката и си представете, че когато се появят „проблемите“, това ще бъде просто житейска ситуация, с която може да се справите, но не и с мислите си за нея.

Вероятно често в ежедневието сте преследвани от неприятности от различен характер, които в един момент сте решили, че ще продължават вечно. Чувството на безпомощност ви преследва ден и нощ. Истина ли е, че в ежедневието ви има само неприятности, всеки ден? Може да се научите да прехвърляте вниманието си към ситуациите през деня, които са ви донесли приятни емоции, а на другите да гледате като на нещо, което е необходимо да разрешите, без да влагате негативен оттенък.

Самотата.

Вечното чувство, че вниманието или любовта, която получавате в момента, не са достатъчни. А забелязахте ли усмивката на продавачката в магазина, това, че някой ви пожела „Лек ден!“, а похвалата или комплимента на колегата или приятеля, телефонния разговор с познат?

Не сте ли алчни?

Забелязвайте това, което получавате всеки ден и бъдете благодарни с цялото си сърце. Отвръщайте по същия начин и вие на хората, които ви даряват с вниманието и любовта си, дори да са далечни познати или непознати.

Неканената гостенка паниката ви преследва и усещането, че нещо лошо може да се случи е ваш спътник.

Колко пъти се случи лошото? Всеки ден ли? Май не. Време е да се отпуснете и да осъзнаете, че винаги може да се случи нещо лошо, но не е задължително. Това е просто възможност, която не е задължително да се състои.

Недоволен сте от живота, смятайки че той е несправедлив. Дишате ли сега? Е, някои нямат тази възможност. Сега най-вероятно четете тези редове… Замислихте ли се? Вместо да смятате, че нещо е несправедливо, то започнете да се наслаждавате на това, което имате в момента. Може ли да промените целия свят? Опитахте ли?

 Смятате, че някой показва некоректно отношение или се възползва от вас. Гневът започва да се навдига, нали? Това не е ли свързано с вашите представи за това какви трябва да са отношенията между хората?

Да, вашите.

За другия човек това, което прави и казва в момента може да е нещо нормално от негова гледна точка. Кой е прав, не знам. Но гнева си е лично ваш и е породен от вашите представи и ценности, така че решете какво да правите с него. Не казвам да промените представите или ценностите си, а да осъзнаете, че всеки човек има своя гледна точка.

Приемете я.

Неудовлетворени сте. Защо? Изследвайте вашите изисквания или представи за нещата, които според вас не са както ТРЯБВА. Те зависят ли от вас? До колко? Ако зависят от вас и можете да ги промените, направете го, в противен случай приемете ги.

Продължете да изследвате мислите си, които генерират вашите очаквания, предположения, фантазии, надежди и страхове. Проверявайте тяхната истинност без предразсъдъци, твърди ваши виждания или „защото така трябва“. Приемайте, а след това изследвайте.

Хареса ли ти този текст?
[Общо: 1 Средно: 5]
Сподели този пост с приятели
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Може би ще искаш да прочетеш и това:

Малкото сираче

Малкото сираче

Живяло някога едно сираче. Нямало си никого на този свят. Може би заради това се опитвало да помага на всички,…
Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

Лето 2020 година. Пак сме във ваканция, но този път тя е различна. Усещаше се по уханието във въздуха, заредено…
Извинявай, ако има нещо

Извинявай, ако има нещо

Днес е Сирни Заговезни. Ден за прошка. Ден, а дали само в този ден трябва да искаме прошка? Въртях времето…