Много от нещата, които правим всекидневно, обикновено са автоматични и ни лишават от контакт със средата и с нас самите. Ние действаме, правим, реагираме на един или друг стимул на средата. Но осъзнато ли е това? Знаем ли какво правим или просто го правим? Знаем ли, че винаги имаме избор как да действаме и реагираме? Намираме ли се в контакт със собственото си битие?

Ако сме изцяло погълнати от някаква работа, мисли или емоции без да забелязваме нищо друго, то най-вероятно не сме напълно осъзнати. Не сме присъстващи ТУК и СЕГА.

Може ли да повишим своята осъзнатост? Да. Това в днешно време е необходимост, за да се намали страданието ни и това, което причиняваме на другите.

Как?

Готови отговори няма, но може да опитате:

  • Да обръщате внимание на своето тяло и усещания
  • Да обръщате внимание и да забелязвате това, което произтича покрай вас
  • Да обръщате внимание на появяващите се във вас мисли и тяхната връзка с предходните две препоръки

 

Не отдавайте цялото си внимание нито само на тялото, нито само на външната среда, нито само на появяващите се мисли.

Задавайте си въпроси.

Например: Как усещам тялото си сега? Какво значение има за мен това, което чета в момента? Какво правя в този миг?

Да обръщате внимание на своето тяло и усещания.

Това означава да наблюдавате усещанията, които изпитвате, чрез тялото. Как бие сърцето ви в момента? Отпуснато или напрегнато е тялото ви? Появяват ли се чувства и емоции във вас? Какви? Наблюдавайте се и докато говорите с някого, докато работите върху дадена задача, докато си почивате и т.н.. Не забравяйте да наблюдавате и дишането си.

Да обръщате внимание и да забелязвате това, което произтича покрай вас.

Това означава да наблюдавате не само действията, реакциите, поведението и речта на околните, а и собствените си. Обръщайте внимание на това как вашите действия, поведение и реч действат на околните. Забелязвайте още и цветовете, звуците, миризмите и всичко покрай вас. Докато се храните, опитайте да отгатнете подправките в храната си или наблюдавайте как се храните. Дребните неща променят начина, по който възприемаме света. А следователно и начините, по които ще реагираме или действаме.

Да обръщате внимание на появяващите се във вас мисли и тяхната връзка с предходните две препоръки.

Тук са корените на нашите „проблеми“ и „страдания“. Мислите ни. Съзнателни или не те организират нашия опит, така че да възникне някакво разбиране: интелектуално и емоционално. Мислите са в основата на нашите действия и реакции. Да осъзнаеш, че ти не си твоите мисли, е голям напредък от духовна гледна точка. Но във всекидневието ни се налага да планираме, да работим, да правим избори, а за това се налага да мислим. Наблюдавайте как се случва мисленето. Да откриете, че в повечето случаи мисленето се случва в отговор на външен или вътрешен стимул, е добро начало, за да ги разберете. Забележете своята склонност да запълвате настоящето с мисли за миналото или бъдещето. Не ви ли ограничава тази склонност? Ако изпитвате безпокойство, това не е ли свързано с ваши спомени, фантазии, очаквания и предположения? Изследвайте мислите си. Това е добро упражнение. Бъдете особено наблюдателни за онези мисли, чрез които се защитавате, самооправдавате, оправдавате или нападате другия. Съзрете и връзката между това, което мислите и това, което чувствате. Проверявайте истинността на мислите си. Това, което написах за мислите, е добро начало.

Изследвайте, опитвайте и наблюдавайте.

Това, което е добро в един етап от живота на човек, може да не е добро в друг.
Това, което си правил в един етап от живота си, може да е неподходящо в друг.

Хареса ли ти този текст?
[Общо: 1 Средно: 5]
Сподели този пост с приятели
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Може би ще искаш да прочетеш и това:

Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

Лето 2020 година. Пак сме във ваканция, но този път тя е различна. Усещаше се по уханието във въздуха, заредено…
Извинявай, ако има нещо

Извинявай, ако има нещо

Днес е Сирни Заговезни. Ден за прошка. Ден, а дали само в този ден трябва да искаме прошка? Въртях времето…
Февруарска среща

Февруарска среща

Февруари е. Отидох. Бях й обещал изненада през февруари. Пазарих. Нещата, които тя не би си купила и то не…