Пътят към промяна на удовлетворяване на потребностите във взаимоотношенията

Всички се раждаме на този свят с необходимост за удовлетворяване на някакви потребности. Потребностите на човек от храна, подслон, сигурност т.е. от физиологически аспект в днешно време са сравнително лесно удовлетворими. Потребностите от приемане, внимание, себеутвърждаване т.е. от психологически аспект са по-трудно удовлетворими, особено днес.

Каква е причината? Отговорът не е еднозначен, но можем да започнем да изследваме. Не в другите, а в себе си. Как удовлетворяваме психологическите си потребностите днес? Отговорът е очевиден – чрез влизане в контакт с другите хора.

Първоначално това са нашите родители и близки роднини. Те задават тон на начина, по който в по-късните си години ще формираме взаимоотношенията си с хората. Точно в тези детски години се формират и грешните ни преценки, както и стратегиите за удовлетворяване на психологическите ни потребности. Вариантите са безброй много.

Ако в етапа от развитието ни, в който е трябвало да се научим да се себеутвърждаваме, не сме били подкрепени от авторитета за нас, а напротив – били сме потискани и унижавани, това вероятно ще доведе до невъзможност да изказваме истинските си потребности и чувства в по-късните ни години. Дори нещо повече – ще се стремим да удовлетворяваме потребностите на другите, потъпквайки собствените си. Ако в детските си години не чувстваме, че сме приети изцяло от значимите за нас хора, то когато поотраснем, най-вероятно ще се страхуваме да създаваме нови връзки. Ако в детските си години не сме получили необходимото ни внимание, то вероятно ще си изработим неадекватна стратегия за задоволяването й. Как? При всеки е различно. Един ще се прави на жертва на обстоятелствата, друг ще се прави на тих и скромен, дори срамежлив.

Изследвайки се вижда, че начина, по който удовлетворяваме сегашните си психологически потребности, е оформен в миналото ни. Не търсете обаче там начина за промяната му. Промяната може да се случи само сега, опитвайки и експериментирайки с други стратегии.

Преди това е необходимо да се наблюдавате известен период от време. Водете си дневник за това как удовлетворявате в ежедневието си дадена потребност. Задавайте си въпроси. Например: Мога ли по друг начин да удовлетворя тази потребност? Този човек/ситуация добра ли е за мен т.е. удовлетворява ли моите потребности?

Същинската промяна ще се случи ако не забравяте да давате сами на себе си това, от което имате нужда. „Дай, и ще ти бъде дадено“.  Дайте първо на себе си. Дайте си вниманието, от което имате нужда. Дайте си усещането за собствената си ценност. Приемете се такива, каквито сте в момента.

Защо първо на себе си?

Ако непрекъснато очаквате средата да задоволява вашите потребности, ще страдате, когато това не се случва. Може да го забележите дори днес. Как мина денят ви? Коя потребност не бе задоволена и сега изпитвате нещастие, гняв, потиснатост и т.н.? Другите хора не са длъжни да ви дават това, от което имате нужда. Стремейки се да го получите, вие нямате взаимоотношения с другите, а отношения.

Взаимоотношенията могат да се появят, когато сте дали на себе си всичко, от което имате нужда. Дали сте си внимание, вече знаете как да дадете внимание и на другия. Приели сте се изцяло, вече знаете как да приемете и другия, без да изпитвате необходимост да го променяте. И ако случайно срещнете човек, който също първо удовлетворява потребностите си вътрешно, а след това външно – може да се каже, че по между ви има взаимоотношение.

Ако искате да подобрите взаимоотношенията си, наблюдавайте и опитвайте.

Хареса ли ти този текст?
[Общо: 0 Средно: 0]
Сподели този пост с приятели
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Може би ще искаш да прочетеш и това:

Малкото сираче

Малкото сираче

Живяло някога едно сираче. Нямало си никого на този свят. Може би заради това се опитвало да помага на всички,…
Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

Лето 2020 година. Пак сме във ваканция, но този път тя е различна. Усещаше се по уханието във въздуха, заредено…
Извинявай, ако има нещо

Извинявай, ако има нещо

Днес е Сирни Заговезни. Ден за прошка. Ден, а дали само в този ден трябва да искаме прошка? Въртях времето…