Твоят приятел гневът

Всичко е енергия, която преминава от една форма в друга. Гневът също е енергия, която се заражда във вашето тяло под въздействието на външни стимули или вътрешни мисли. Когато той се появи във вас, вие искате да го премахнете. Това поражда реакцията ви – вътрешна или външна. Каква ще бъде тя, зависи от това как сте се справяли в детството си с тази енергия, която още наричаме чувство или емоция.

Енергията на гнева е нито добра, нито лоша. Това, което правите с тази енергия, я характеризира.

Някои от вас ще я затаят в себе си, което води до най-различни неразположения или заболявания. Други ще я изразят външно, чрез най-различни форми: викане, тръшкане, плач, блъскане, удряне. Много са начините да изразиш и разредиш външно и вътрешно енергията на гнева. Някои са се научили на самоконтрол и разреждат енергията  чрез физически натоварвания, спортуване, разходки сред природата. Това е познато на повечето от вас.

А колко от вас са използвали енергията на гнева, за да изследват себе си? С какво във вас свързвате появата на „негативната“ емоция? Какво ви казва тя?

Нека да направим едно изследване на гнева. Да започнем с физиологичната му проява в тялото ви. За целта ще е необходимо да развиете осъзнатост за това, което се случва във вас, по възможност във всеки един момент. Необходимо е, когато разговаряте с някого, когато мислите за дадена ситуация или проблем, да наблюдавате и какво се случва в тялото ви. Не отдавайте цялото си внимание на външния свят или на мислите си, осъзнавайте и тялото си. Ако сте добили известен опит в осъзнатостта на тялото ще може да забележите следващият път, когато някой ви критикува, обижда, напада словесно, вика ви, крещи ви, не спазва договорките или поставените му задачи, как във вас се надига нещо. Малко по-малко или като внезапен прилив от долната част на тялото ви към главата.

Това е един от моментите, в който може да спрете процеса на натрупване на енергията на гнева.

Ако го пропуснете, ще усетите как главата ви се изпълва с кръв. Ще почувствате как нещо изпълва цялото ви тяло и иска да излезе. Затворили сте кръга. Задействала се е вашата амигдала и ума ще се стреми да реализира заложеното в програмата му. Бий се или бягай. Тогава или ще започнете да се оправдавате, да критикувате, да нападате другия словесно или емоционално, да обиждате и т.н., или ще стаите в себе си чувството, т.е. ще избягате вътрешно, или ще напуснете взаимоотношението или ситуацията. Наблюдавайте следващият път процеса.

Процесът е същия и при мислите, които се появяват в главата ви и предизвикват гняв, само че повечето неща ги правите въображаемо наум. Това е остатъчна енергия, която не сте успели да разредите и която подхранвате с ума си. Това е токсично за вашето тяло.

Психологичното естество на гнева е тясно свързано с реакциите на тялото ви. Каква е връзката ли? Когато сте изправени пред дадена ситуация или проблем, която умът ви счита, че „застрашава“ вашето чувство за идентичност или сигурност, той подава сигнал към амигдалата. „Застрашава“ е в кавички, защото е добре да се замислите: какво реално ви застрашава. Истина ли е това, което си мислите или е представа, илюзия, която имате за себе си и живота. Изследвайте ги.

Следващият път, когато започнете да усещате, че във вас се надига гнева, се опитайте да установите каква мисъл или несъзнателно допускане стои зад него. Потърсете нещо подобно на:

  • Той/тя няма право да се държи така с мен.
  • Той/тя отново не ми се обади, а обеща.
  • Той/тя не се съобразява с мен, а ме приема за даденост.
  • Той/тя отново не спази срока.
  • Той/тя отново не направи това, което се изискваше от него/нея.
  • Той/тя не е права в момента.
  • Аз не съм глупак/идиот и той/тя няма право да ми говори така.
  • Той/тя не оценява нещата, които правя за него/нея.
  • Сега заради този кретен ще ме накажат.

Много от мислите, които се появяват в главата ви, може и да не добият форма т.е. да ги осъзнаете в момента. Не се тревожете за това, а се опитайте да ги откриете по-късно.

Сега се замислете: Може ли да контролирате и доколко реакциите, чувствата и мислите на друг човек?

Ако смятате, че можете, започнете със себе си. Променете своите мисли и несъзнателни допускания. Ако смятате, че не можете, то приемете ги такива каквито се проявяват пред вас. Осъзнавате ли сега, че вие носите отговорност само за вашите чувства, мисли и действия. Те нямат нищо общо с другите хора или със ситуациите, в които попадате. Осъзнавате ли, че енергията на гнева ви помага да откривате и опознавате себе си. Да знаете своите граници и ограничения, възможности си, какво може да промените и какво не.

Сега остана да видите как изразявате гнева си и да направите своя избор съзнателен.

Ако сте влезнали в кръга на гнева и енергията му е много висока във вас, започнете да дишате дълбоко като задържате дъха си за около 3-4 секунди, а след това издишайте интензивно през устата. Не се интересувайте от външното. Отдайте цялото си внимание на тялото и дишането си. Наблюдавайте какво се случва във вас. Правете го, докато не усетите, че енергията на гнева в тялото ви значително е спаднала.

Ако сте достатъчно осъзнати за това, което се случва във вас и забележите покачване на нивото на гнева, отдайте по-голямата част от вниманието си на това, което се случва във вас. Започнете да дишате с корема, но наблюдавайте и слушайте какво се случва извън вас, без да мислите за случващото се. Просто наблюдавате и слушате без умствен коментар, без емоции. Ако се налага, не бързайте да отговаряте на поставените ви въпроси.

За да имате избор какво да правите с гнева, първо трябва да го приемете и да го наблюдавате.

След това намалете нивото на енергията му, изследвайте причината за появата му в момента, а след това реагирайте.

Два са основните начини, по които изразявате гнева си: негативен и позитивен.

Негативният израз се състои в това да унищожите или отстраните това, което е предизвикало гнева ви, да се наложите със силата на властта или контрола върху неприятния причинител е т.н.

Позитивният израз се състои в това да промените нещата, но в насока, която е добра и за вас, и за другия, да се опитате да съхраните нещо, но в позитивен смисъл.

Казано по друг начин: негативният израз са необоснованата критика, обидите, заяжданията, обвиненията, нападките, прилагането на физическа сила, емоционалните нападки, блъскането, оправданията и т.н. Позитивният израз са обоснованите фактологически критики (без емоционален заряд, а просто факт), да изкажете или изразите това, което сте почувствали в ситуацията, но без да обвинявате другия по някакъв начин, особено личността му, да помолиш този, който те критикува за предложение как да се поправят нещата, да покажете точната грешка на другия като задължително предложете и начин за поправянето й, да се въздържате от физическа саморазправа (всеки живот е ценен) и т.н.

Понякога е невъзможно да реагирате по позитивен начин в момента особено ако и другият е ядосан. Направете това на другия ден, а днес отидете да бягате, да спортувате, на фитнес, за да разредите енергията.

Понякога не е възможно въобще да реагираш по позитивен начин. Тогава ти остава или да напуснеш ситуацията, или да я приемеш изцяло такава каквато е. Сигурно има причина да си в такава ситуация дори сега да не осъзнаваш защо. Може би живота иска да те научи на нещо, също както и гнева.

 

Хареса ли ти този текст?
[Общо: 3 Средно: 5]
Сподели този пост с приятели
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Може би ще искаш да прочетеш и това:

Малкото сираче

Малкото сираче

Живяло някога едно сираче. Нямало си никого на този свят. Може би заради това се опитвало да помага на всички,…
Неочаквана ваканция

Неочаквана ваканция

Лето 2020 година. Пак сме във ваканция, но този път тя е различна. Усещаше се по уханието във въздуха, заредено…
Извинявай, ако има нещо

Извинявай, ако има нещо

Днес е Сирни Заговезни. Ден за прошка. Ден, а дали само в този ден трябва да искаме прошка? Въртях времето…